Gepekelde oerhammetjes in donker bier

Beef & Steak heeft een geweldig recept voor oerhammetjes,  namelijk deze eerst 1,5 dag te laten pekelen en daarna 10 uur garen in donker bier op 70 graden Celsius.
Waanzinnig lekker recept, maar vereist wel wat geduld. Maar al het wachten is het waard!!

Ingrediënten (voor circa 4 personen)
– 4 Oerhammetjes

Voor de pekel:
– 1 theelepel jeneverbessen
– 1 theelepel peperkorrels
– 3 kruidnagels
– 1 theelepel nootmuskaat
– 375 gram zout
– 375 gram suiker

Voor het soep:
– 1 fles donker bier (bijvoorbeeld Hertog Jan Prestige)
– 1 ui, grof gesnipperd
– 1,5 liter vleesfond

Bereidingswijze:

Los alle ingrediënten voor de pekel op in ongeveer 1,5 liter kokend water. Zorg dat het zout en de suiker geheel zijn opgelost. Laat alles tot kamertemperatuur afkoelen
Verwijder het overtollige vet van de oerhammetjes en leg de oerhammetjes in het pekelbad gedurende 1,5 dag.

Haal de oerhammetjes uit het pekelbad. Dep ze droog met een theedoek. Wikkel ze in een nieuwe, droge theedoek en laat ze nog een halve dag extra drogen in de koeling.

Maak de bbq klaar voor direct gebruik op 220 graden Celsius. Haal de oerhammetjes uit de koeling. Laat op kamertemperatuur komen en grill ze rondom voor een mooie bruine kleur.
Maak de smoker (of bbq) klaar voor indirect gebruik op 70 – 80 graden Celsius.
Maak de soep in een gietijzeren pan. Breng de soep aan de kook op de bbq en zet daarna de pan in de smoker. Doe de oerhammetjes in het vocht en laat gedurende 8-10 uur langzaam garen.

Haal de pan uit de smoker en leg de oerhammetjes op een bord of in een ovenschaal.

Bestrijk de oerhammetjes met een bbq saus naar keuze en grill ze op hoog vuur af. De hammetjes zijn nu zo gaar dat ze op uw bord uit elkaar vallen!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *