Een paar jaar geleden heb ik tijdens de kerst dit gerecht gemaakt van de bbq. Dit mooie recept komt weg bij Beef & Steak. Er zijn wat aanpassingen gemaakt aan het recept aangezien het origineel voor in de oven bedoeld is.
Ingrediënten (voor circa 4 personen)
– 1 Picanha van circa 1 kg
– 120 gram roomboter
– 6 takjes tijm, geplukt en gehakt
– 0,6 dl rode port
– 2,4 dl rundfond
– olijfolie
– verse zwarte peper
– zout
Maak de BBQ gereed voor direct en indirect gebruikt.
Snijd het vetkap in met een ruitmotief. Probeer alleen in het vet te snijden en niet in het vlees.
Laat de roomboter in drippan smelten tot deze goudbruin is. Doe hier de rode port en de runderfond in. Leg de bak onder het rooster op het indirecte gedeelte. Wat we willen is dat straks het vet wat van de picanha afkomt hierin valt. Dit zal de saus een mooiere smaak geven.
Grill de picanha met de vetzijde naar beneden boven het vuur. Let op, het vet zal gaan smelten wat kan leiden tot steekvlammen. Laat het vet zover smelten dat er een mooie bruine kleur ontstaat. Draai het vlees om en schroei de picanha dicht.
Leg de picanha nu boven de drippan op het indirecte stuk.
Laat de picanha hier verder garen totdat dee een kerntemperatuur van 50 graden Celsius heeft bereikt.
Haal de picanha van de bbq en laat deze nog even rusten onder een stuk aluminiumfolie. Haal de drippan met de saus uit de BBQ en doe hier de tijm bij. Kijk of de saus evt verder ingekookt moet worden.
Snijd de picanha in mooie plakken en serveer met de saus.
Eet smakelijk!!