Yo­tam Ot­to­leng­hi shaks­hu­ka

Shakshuka is een lekker gerecht uit het Midden Oosten. De basis voor dit gerecht bestaat doorgaans uit gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus. Het gerecht is dan ook terug te vinden in vele varianten. De één is vegetarisch, de ander is aangevuld met een pittige chorizo. Het gerecht van vandaag is dan een vegatarische versie meer gebaseerd op een versie wat ik lekkerder vind.
Yo­tam Ot­to­leng­hi’s shaks­hu­ka is dan ook een bekend begrip voor deze heerlijke maaltijd. Het originele recept komt uit de Allerhande, maar ik heb het naar mijn smaak verder aangepast.

Ingrediënten voor 2 personen
– 1 ui
– 1 rode paprika
– 1 gele paprika
– 125 gram witte bonen
– 4 tomaten
– rode peper (zonder zaadjes)
– 2 teentjes knoflook
– 4 takjes tijm
– 10 g koriander
– takje platte peterselie
– ½ tl komijnzaad
– 1 laurierblaadje
– ½ tl saffraandraadjes
-125 ml kraanwater
– 4 eieren

Maak de BBQ klaar voor direct en voornamelijk indirect gebruik.
Een brikettenmandje is genoeg.

Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander en de takjes peterselie fijn. Bewaar de resterende koriander. Hak de tomaten grof.

Rooster het komijnzaad in een skillet 2 minunten boven het vuur. Voeg olie, ui en knoflook toe en bak ze 5 min. mee. Doe de paprika en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak
alles 5-10 min. op boven het vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, bonen, saffraan, rode peper en wat zout en peper toe. Haal alles boven het vuur weg en zet het indirect en laat de groenten 15 min. rustig garen.

Maak vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout . Laat ze 10-12 min. staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander.

Lekker met een frisse salade en/of pita brood.

Eet smakelijk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *